![](/media/lib/227/n-gelato-3f1c2b5e37802dcc6ff9f0c3dca49e84.jpg)
Prozdrowotne lody na poprawę osiągów
31 października 2016, 19:32Włoski kardiolog Valerio Sanguigni stworzył i opatentował lody o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, w tym poprawiające osiągi sportowe.
![Fuleren C60 3D](/media/lib/256/n-buckyball-3d-500e1f6b4f326209674b45124f89a223.jpg)
Zaskakująca reakcja fulerenów na światło
13 września 2016, 09:30Międzynarodowy zespół naukowy wykorzystał niezwykle jasne źródło światła do stworzenia nowego typu kryształów. Odkrycie, dokonane przez grupę pracującą pod kierunkiem profesorów Harry'ego Quiney'a z University of Melbourne i Briana Abbey'a z La Trobe University, zmienia przekonania obowiązujące w krystalografii od ponad 100 lat.
![](/media/lib/254/n-mistrzostwa-swiata-w-chowanego-98e7a35b47c02d171fc053e74062105c.jpg)
Już wkrótce odbędą się 7. mistrzostwa świata w chowanego
24 sierpnia 2016, 12:04Mało kto o tym wie, ale od kilku lat we Włoszech organizowane są mistrzostwa świata w chowanego.
![](/media/lib/244/n-cataglyphis-bombycina-5dd4cedd313257242b02eb1adc0ca7e2.jpg)
Mrówka z całkowitym wewnętrznym odbiciem
15 kwietnia 2016, 12:51Grzbietowe włoski saharyjskich srebrnych mrówek (Cataglyphis bombycina) odbijają światło, dzięki czemu owady radzą sobie z gorącem na pustyni. To pierwsza sytuacja, gdy udało się wykazać, że całkowite wewnętrzne odbicie [zjawisko wykorzystywane w pryzmatach i światłowodach] determinuje kolor organizmu - podkreśla dr Serge Aron z Wolnego Uniwersytetu Brukselskiego.
Zidentyfikowano żyjących krewnych Leonarda da Vinci
15 kwietnia 2016, 10:32Zidentyfikowano 35 żyjących krewnych Leonarda da Vinci. Należy do nich Franco Zeffirelli, włoski reżyser filmowy, a także scenarzysta, producent i aktor.
Wojny demolują środowisko przyrodnicze
16 lutego 2016, 13:51Toczące się konflikty na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej mają katastrofalny wpływ na tamtejsze środowisko przyrodnicze. Z powodu wojen prowadzonych przez ludzi zagrożonych jest coraz więcej gatunków.
![](/media/lib/237/n-mucholowka-9e81106e32c230df9ea457146fe27bc6.jpg)
Licząca muchołówka
26 stycznia 2016, 11:02W jaki sposób owadożerna muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) decyduje, kiedy zamknąć liście pułapkowe i zacząć wydzielać enzymy trawienne? Okazuje się, że roślina liczy do co najmniej dwóch.
![](/media/lib/232/n-otrzepywanie-ab1e84a66307b86199f8e4acfeaeb9d4.jpg)
Włosy do 100 razy zwiększają powierzchnię zwierząt
10 listopada 2015, 17:33By lepiej zrozumieć, jak zwierzęta się czyszczą/zachowują czystość, naukowcy z Georgia Institute of Technology (GIT) przejrzeli wyniki ponad 24 studiów i przeprowadzili własne badania powierzchni 27 ssaków i owadów. Wnioski znajdą zastosowanie np. w robotyce.
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
![](/media/lib/221/n-slodycze-jak-owoce-ed05750d29ade7f17faf5636fa114417.jpg)
Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.